Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
termékeink

Kakaópor árának alakulása 2024/2025

Kakaópor árának alakulása 2024/2025

Miért lett ennyire drága a kakaó ára 2024/2025-ben?

A fagylaltkészítők és cukrászok idén minden eddiginél jobban érzékelik: 2024-ben a kakaó ára hatalmasat ugrott. Ez nemcsak a nagy csokoládégyártókat érinti, hanem minden vállalkozást, amely kakaóval dolgozik. De mi ennek az oka, és hogyan lehet alkalmazkodni hozzá?

 

Hogyan változott a kakaó ára?

A kakaó világpiaci ára 2024 januárjában még 4 100 USD/tonna volt, de az év során drasztikusan emelkedett. Decemberre elérte a 12 646 USD/tonnát, majd 2025 februárjában már 12 931 USD/tonnáért kereskedtek vele.

 

A kakaó árának változása (2024-2025)

 

Miért lett ilyen drága a kakaó?

1. Rossz időjárás Afrikában

A világ kakaótermelésének 70%-át Nyugat-Afrika adja (főként Elefántcsontpart és Ghána). 2024-ben ezekben az országokban:

  • Hosszú aszályok voltak, ami csökkentette a terméshozamot.

  • Túl sok eső esett a rossz időszakban, ami betegségeket okozott a kakaófákon.

  • A klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárást, így a termelők nehezebben tudnak tervezni.

 

2. Kakaóhiány a piacon

A fenti időjárási problémák miatt a kakaótermés jóval alacsonyabb lett, mint amit a világpiac elvárt. Ez azt jelenti, hogy több a kereslet, mint a kínálat, ami automatikusan árfelhajtó hatású.

 

3. Növekvő kereslet

A csokoládé továbbra is népszerű termék világszerte, de különösen:

  • Európában és Észak-Amerikában egyre többen keresik a minőségi csokoládétartalmú termékeket.

  • Ázsiában is növekszik a csokoládéfogyasztás, ami extra nyomást helyez a piacra.

 

4. Drágább szállítás és energia

  • Az energiaárak növekedése miatt a kakaóbab feldolgozása és szállítása is többe kerül.

  • A kakaófeldolgozó üzemek költségei szintén emelkedtek.

  • A kakaókereskedelemben közvetítők is dolgoznak, akik szintén növelik az árakat.

 

Mit tehetnek a fagylaltkészítők és cukrászok?

Bár a kakaó drágulása kihívást jelent, léteznek alternatív megoldások, amelyek segíthetnek csökkenteni a költségeket:

 

1. Kakaó helyettesítése más alapanyagokkal

  • Kakaópor helyett csokoládépaszták: Egyes csokoládéalapú fagylaltokhoz használható magas kakaóvaj-tartalmú csokoládépaszta, amely néha kedvezőbb árú.

  • Karamell és más intenzív ízek: A prémium fagylaltozók egy része kakaós ízek helyett a karamellás, mogyorós vagy diós variációkat helyezi előtérbe.

  • Alternatív kakaóporok: Egyes gyártók dolgoznak fenntarthatóbb, kevesebb kakaót tartalmazó porokon.

 

2. Költséghatékony beszerzés

  • Nagyobb tételben való vásárlás: Ha lehetőség van rá, érdemes nagyobb mennyiségben beszerezni a kakaót, mert így alacsonyabb áron lehet hozzájutni.

  • Alternatív beszállítók keresése: Az árak beszállítónként is eltérhetnek, így érdemes több forrásból is informálódni.

 

3. Új marketingstratégia

  • Fókuszálj az egyedi ízekre: Ha a csokoládé drága, érdemes hangsúlyt fektetni más népszerű ízekre is, például vaníliára, gyümölcsökre vagy kávéra.

  • Kommunikáld a minőséget: Ha a vásárlók megértik, hogy a kakaó drágább, de a minőség magasabb, akkor hajlandóbbak lesznek megfizetni az árat.

 

A kakaó ára 2024-ben drámai mértékben megnőtt, és ez minden cukrászt és fagylaltozót érint. Az árnövekedés oka elsősorban az időjárási problémák, a kakaóhiány, a növekvő kereslet és a szállítási költségek. Azonban léteznek okos megoldások, mint az alternatív alapanyagok, hatékonyabb beszerzési stratégiák és új marketingötletek.

 

A FagyiShop vásárlóinak most az a legfontosabb, hogy tudatosan kezeljék ezt a változást, és megtalálják a számukra legjobb megoldásokat. Ha kíváncsi vagy a legjobb fagylaltos alapanyagokra, nézz körül a kínálatunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fagyis hírek!