Megszületett az Év Fagylaltja 2025
A Magyar Cukrász Ipartestület által szervezett Év Fagylaltja 2025 verseny idén is a kézműves fagylaltkészítés ünnepe volt. A verseny helyszíne ezúttal Hajdúszoboszló volt, ahol a látogatók élőben nézhették végig a fagylaltmesterek munkáját egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban.
A verseny célja és kiírása
Az Év Fagylaltja verseny célja évről évre az, hogy népszerűsítse a magas minőségű, kézműves fagylaltokat, ösztönözze a cukrászok közötti szakmai fejlődést és innovációt, valamint lehetőséget adjon az újdonságok bemutatására.
A 2025-ös kiírás szerint a verseny öt fő kategóriában zajlott, és az indulóktól elvárták, hogy fagylaltjaik természetes alapanyagokkal készüljenek, lehetőleg saját öntetekkel, feltétekkel és díszítéssel tálalva. A főzött fagylaltalap használata az „A” kategóriában alapfeltétel volt, míg a „mentes” kategóriákban kizárólag természetes édesítőszerek voltak engedélyezettek.
A versenykategóriák 2025-ben:
„A” kategória – Cukrászdák és fagylaltozók hagyományos kézműves fagylaltjai
„M” kategória – Mentes fagylaltok (hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérje-mentes)
„C” kategória – Alapanyaggyártók fagylaltjai, bármilyen ízzel, kötetlenül
„C/M” kategória – Mentes fagylaltok alapanyaggyártói részről
„Pávai kedvence” kategória – Új kategória, amelyben almás vagy almáspite-jellegű fagylaltok versenyeztek
Különleges figyelmet érdemel: a „Pávai kedvence” kategória
A 2025-ben bevezetett „Pávai kedvence” kategória Hajdúszoboszlóhoz és a helyi hagyományokhoz kapcsolódik. A kategória névadója Pávai Vajna Ferenc, a híres geológus, akinek munkássága révén fedezték fel a hajdúszoboszlói gyógyvizet, pontosan 100 évvel ezelőtt. A város centenáriumi ünnepségeihez kapcsolódva a kategória tematikája az alma volt – legyen az klasszikus almapüré, friss gyümölcs, vagy akár almás pite hangulatú fagylalt.
Arany helyeztt: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
Ezüst helyezet: Százéves alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház (Balatongyörök)
Bronz helyezet: Mese almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó (Gödöllő)
A nyertes „Tündérpite” egy édes-fűszeres, tésztás hangulatú, almás kompozíció volt, amely méltó módon képviseli Hajdúszoboszló hivatalos fagylaltját is 2025-ben.
Az Év Fagylaltja 2025 díjazottjai
„A” kategória – kézműves fagylaltok
Arany: Dörgicsei Mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
→ A nyertes fagylalt a mandula bársonyos ízét, a főzött alap selymességét és a letisztult dekorációt ötvözi.
Ezüst: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
Bronz: Brüszke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda (Debrecen)
„M” kategória – mentes fagylaltok
-
Arany: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó (Balatonszemes)
-
Ezüst: Bogyós Jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó (Nagykanizsa)
-
Bronz: Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda (Székesfehérvár)
„C” kategória – alapanyaggyártók
-
Arany: Keksz on the beach – m-GEL Hungary Kft. (Budapest)
-
Ezüst: Triplamogyorós palacsinta vörösáfonyával – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)
-
Bronz: Áfonyás clafoutis (tejpite) – Szabados Norbert, König-Units Kft. (Üllő)
„C/M” kategória – mentes alapanyaggyártói fagylaltok
-
Arany: Nyári Dallam – Benkő Péter, Ireks-Stamag Kft. (Komárom)
-
Ezüst: Detox Smoothie – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)
-
Bronz: Pisztácia Pesto Maldon sópehellyel – Rétfalvi Attila, Master Martini Hungary Kft. (Budapest)
Különdíjas fagylaltalkotások
-
Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal – Marsa Éva Heléna, Vanília&Gelarto (Nagykőrös)
-
Szakmai különdíj: Balatoni mámoros csokoládé – Bergmann Nándor, Kis Bergmann Cukrászda (Balatonfüred)
-
Fehérasztal Lovagrend különdíj: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
-
Kézműves Fagylalt Nívódíj: Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
-
Hajdúszoboszló Centenárium 2025. Különdíj: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
Ízek, trendek, innovációk
A verseny során több mint 100 fagylalt versenyzett, és több mint 130 ízt kóstolhattak meg a látogatók. A 2025-ös trendek közül kiemelkednek:
Gyümölcsalapú sorbetek, különösen bogyós gyümölcsökkel
Fűszeres újdonságok: rózsabors, madagaszkári vadbors
Mentes fagylaltok térnyerése
Gasztronómiai ihletésű kompozíciók, mint pl. masala tea, karamellizált vaj, detox smoothie
Mit tanulhatunk mi, fagylaltimádók?
Az Év Fagylaltja 2025 ismét rávilágított arra, milyen fontos szerepe van az alapanyagok minőségének, a szakmai kreativitásnak és a helyi hagyományok tiszteletének a fagylaltkészítésben. Legyen szó mandulás mesterművekről, almás meglepetésekről vagy bogyós sorbetekről – a kézműves fagylalt továbbra is az ízek egyik legnemesebb formája.
Tipp a FagyiShop.hu-tól:
Ha szeretnél Te is prémium minőségű fagylaltokat kínálni, nézz körül webshopunkban: természetes alapanyagok, cukormentes megoldások, kreatív díszítők és professzionális eszközök várnak!
forrás: https://www.cukraszat.net/hirek-informaciok/647-ev-fagylaltja-verseny-2025-sajtokozlemeny-versenyeredmenyek