Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
termékek

Év Fagylaltja verseny 2022.

Év Fagylaltja verseny 2022.

2022- ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendhagyó módon 25. alkalommal megszervezte az "Év Fagylaltja" versenyt. A négy kategóriában 74 fagylalt versengett, amik közül választották ki a kategóriánként a 3 legjobbat.

 

Az Év Fagylaltja verseny 2022 évi díjazott fagylaltok első helyezései:

 

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred

 

„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő

 

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

 

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.

 

2022 év fagylatja verseny

 

2022. július 12-én került megrendezésre a nyár egyik legélvezetesebb hűsítőjének megmérettetése, az Év Fagylaltja verseny. A Magyar Cukrász Ipartestülete már 1988 óta 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő desszertversenyt.

 

A verseny célja, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű kézműves fagylaltjait népszerűsítése a nyár sláger finomságának.

Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.A versenyre nevezett fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, amiket kizárólag saját készítésű öntetekkel lehet ízesíteni és díszíteni. A mentes kategóriába hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal nevezhettek a versenyzők. A versenyben kötelező íz használata nem volt.

Az alapanyaggyártók, -forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért. amiből 12 fagylalt került a döntőbe. Négy kategóriában összesen 74 fagylalt versengett.

 

2022 Év fagylaltja verseny

 

 A versenyen való részvételhez, és a versenyzéshez a Magyar Cukrász Ipartestülete által felállított szabályait kellett betartani.

Vegyük sorra ezek.

 „A” és „M” kategóriákba kétfordulós verseny volt. Országosan négy régiós elődöntőt tartottak, ahonnan régiónként az „A” kategória első három helyezett fagylaltja és az „M” kategória első kettő helyezett fagylaltja jutott tovább az országos döntőbe. Régiónkként maximum 24 fagylalt nevezését fogadták a két kategóriában összesen. A versenyzőknek kész fagylatokat kellet hozniuk, keskeny tégelyekben, a székhelyük alapján meghatározott régiós versenyre.

Az „A” és „M” kategória országos döntője az Ipartestület székházában kerül megrendezésre, a zsűrizés pedig a budapesti Zila Kávéházban.

A régiós továbbjutók a döntő helyszínén, cukrász munkaruhában kellett kifagyasztani a 4 liter versenyfagylaltot, előre beosztott időpontban. A versenyzőknek 25 perc állt rendelkezésére a fagylalt elkészítésére, díszítésére. A szükséges lé fagylaltot, adalékanyagokat, díszítőelemeket minden résztvevő magával vihette.

 

A döntőben a versenyzőknek a biztosították az eszközöket, és berendezéseket, amikkel elkészíthették a saját versenyfagylaltját. (Carpigiani HE fagylalt fagyasztógép, Carpigiani Turbomix (professzionális merülő keverő), Hiber sokkoló fagyasztó, háttér fagyasztó szekrények, rozsdamentes munkaasztalok, mikrohullámú sütő, indukciós főzőlap, mosogató.)

 

A” kategóriában olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval készülnek. (Természetes állományjavítók lehetnek például: szentjánoskenyérmag liszt, guarmag liszt, lenmagliszt, agar-agar, pektin stb., illetve ezeknek (akár cégek által gyártott) keverékei (pl. „Neutro”-k) használata is engedélyezett (maximum 10 g/liter adagolásban).

A tejes fagylaltok főzéssel készülhettek, lehetőleg tojás felhasználásával. A fagylaltokat a versenyzők kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthették és díszíthették.

90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett volt a versenyen.

 

Gyümölcs fagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% jelleget adó gyümölcsöt kellet tartalmaznia (csak a citrusféléknél lehetett ennél kevesebb).

A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehetett díszíteni úgy, hogy a díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza.

 

A fagylaltokhoz nem használhattak előre gyártott fagylalt alapot (pl. 50-es és 100-as adagolású félkész porokat), növényi eredetű habalapot, hozzáadott növényi zsiradékot (kivéve olajosmagból készült olajok) aromákat, mesterséges színezéket.

Cukrászdánként/fagylaltozókként az „A” kategóriában két fagylaltot nevezhetett a versenyző a versenyre.

 

„M-Mentes” kategória, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, amiben a fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket. Cukor helyett xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol) édesítőszereket lehetett használni.

Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában egy fagylalttal nevezhettek a versenyre.

 

„C” és „C/M” mentes kategória (alapanyaggyártók és forgalmazók versenye) egy egyfordulós verseny volt amiben maximum 24 fagylalt indulhatottcégenként pedig maximum három fagylalttal lehetett nevezni a két kategóriában összesen. A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhattak, amit a Zila Kávéházban zsűriztek.

A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni kellet az elkészített fagylalt pontos receptjét, technológiai leírását és a fagylaltban lévő allergéneket a mellékelt táblázat alapján. Minden nevezett fagylalthoz a pontos receptet kell leadni, aminek tartalmaznia kell a saját készítésű öntetek, variegátók, ropogós elemek receptjeit is. A recepteket a zsűri az értékelés előtt le ellenőrzi, és ha a recept kiírásnak nem találja megfelelőnek a fagylaltot akkor kizárhatja a versenyből.

 

A „C” kategóriában cégenként két szabadon választott fagylalttal nevezhettek a versenyre.

A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhattak, aminek alapanyag megkötés nem volt.

A „C/M” mentes kategóriában „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes” fagylaltokkal lehetett nevezni, tehát a fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használat volt megengedve: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).

A nevezési díjat kategóriánként, és fagylaltonként kellett megfizetni a versenyzőknek, aminek mértéke 10.000 és 20.000 Ft + ÁFA között változott. Az ipartestületi tagok kedvezményt kaptak.

A verseny alatt a zsűrizés során a versenyfagylaltokon csak a kiadott rajtszám, illetve a fagylalt megnevezése szerepelhetett.

A készítő a zsűri számára a régiós eredményhirdetésig nem volt ismert. A régiókból az „A” kategóriából az első három fagylalt, az „M” kategóriából az első kettő fagylalt került tovább az országos döntőbe. Az összes régióban és az országos döntőben is ugyanaz az 5 fős szakmai zsűri értékelte a versenyfagylaltokat.

Az értékelés a pontozási szempontok és pontszámok alapján történt. Ilyen volt az íz, ízek harmóniája (max. 55 pont), állag/textúrák (max. 35 pont), valamint a megjelenés, dekoráció (max. 10 pont).

 

Az Év Fagylaltja verseny díjazása

 

  A vándorserleg, illetve mind a négy kategóriában 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, oklevelek, felajánlások esetén pedig Különdíjak kerülnek kiosztásra.


Az „A” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló fagylaltja”  díjat kapták meg az eredményhirdetésen.

Az „M” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló mentes fagylaltja” díjat kapták az eredményhirdetésen.

Az „Év Fagylaltja” vándorkupát pedig az aranyérmes „A” kategória győztes fagylalt kapta, a szakmai zsűri döntése alapján.

Amennyiben az „Év Fagylaltja” díjat megnyerő versenyzőnek egy másik fagylaltja is díjazott az „A” vagy az „M” kategóriában, a zsűri döntése alapján az év legjobb fagylaltkészítő cukrászdájának járó „Kézműves Fagylalt Nívódíjat” adják át.

A versenyen résztvevőknek a verseny szabályai szerint azt is vállalni kellett, hogy a díjazott fagylaltokat a díjnyertes cukrászdákban/fagylaltozókban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizheti, és a díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!

 

Valamint az Év Fagylaltja díjat nyert fagylaltot a versenyzőnek a versenyt követően leghamarabban, de előre egyeztetett időpontban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előtt el kell készítenie az Ipartestület tanműhelyében. A díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a zsűri a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!

  

 

Az „A” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló fagylaltja” díjat kapták meg az eredményhirdetésen.
Az „M” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló mentes fagylaltja” díjat kapták az eredményhirdetésen.
Az „Év Fagylaltja” vándorkupát pedig az aranyérmes „A” kategória győztes fagylalt kapta, a szakmai zsűri döntése alapján.
Amennyiben az „Év Fagylaltja” díjat megnyerő versenyzőnek egy másik fagylaltja is díjazott az „A” vagy az „M” kategóriában, a zsűri döntése alapján az év legjobb fagylaltkészítő cukrászdájának járó „Kézműves Fagylalt Nívódíjat” adják át.

 

Az „A” kategóriában a négy országos elődöntőből a következő 12 fagylalt jutott a döntőbe

  • AMIAMO MANDULÁS – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

  • KRÉM KARAMELL – Kovács Roland (Krém Cukrászda, Székesfehérvár)

  • SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert (Füredi Fagyizó, Balatonfüred)

  • TRÓPUSI ÉDENKERT - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök)

  • PILLE - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes)

  • DOLCE VITA - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes)

  • MAGOCSKA - Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest)

  • SZEPLŐS TIHANY CAMAMBERT - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)

  • MOGYORÓ YUZU MÁLNA - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)

  • LAZY BERRY - Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom)

  • FÖLDI JÓ – Urbán Ildikó (Ildikó Cukrászda, Szarvas)

  • TÖKMAG MÁLNA - Novák Ádám, Elek Rita (REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged)

 

Az „M” kategóriában az elődöntőből a döntőbe jutott „Mentes” fagylaltok a következők

  • CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

  • MÁLNÁS MOGYORÓS CSOKI - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

  • VADMEGGY KÁVÉVAL – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)

  • TÖK JÓ - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

  • NYÁRI ILLÚZIÓ - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök)

  • SZILVÁS FEKETE TEA - Wilheim Dávid (Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő)

  • MANGÓS ANANÁSZ SALSA - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)

  • PASSIÓ, MÁLNA ÖNTETTEL FŰSZEREZVE – Kiss Zoltán (Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse)

A kézműves fagylaltok közül az összes döntőbe került alkotás megkapta a Régió Kiváló Fagylaltja címet.

 

2022. Év Fagylaltja verseny dobogós helyezései

 

 

 „A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: SZŐKE ZSERBÓ   – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred

  • Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom

  • Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő

  • Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

  • Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.


  • Ezüstérem: CONSELICE - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

  • Bronzérem: BALATON SZELE – Nagy László – Békás Kft.

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Bronzérem: FŰSZERES MEGGY - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

  • Ezüstérem: CUKORMENTES FEKETE RIBISZKE - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)

  • Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.

 

Gratulálunk az elért eredményekhez és további sok sikert kívánunk mindenkinek!

Forrás: 

  

 

https://www.cukraszat.net/

https://www.mindmegette.hu/az-ev-fagylaltja-2022-ez-lett-a-gyoztes-iz-62469/

https://bdpst24.hu/ev-fagylaltja-verseny-2022/

https://trademagazin.hu/hu/ev-fagylaltja-verseny-2022-versenykiiras/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Év fagylaltja