Az Év fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában (II.) is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Döntőbe jutott fagylaltok az I. kategóriában:
• Édes tejföl cumberland mártással - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
• Arany mangó - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
• Mangó & citromnád - Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
• Piccolo re - Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa)
• Szédítő dió - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök)
• Birsalmasajt - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes)
• Bíborka - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
• Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
• Sikkes Citromligetes pisztárciával - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
• Tök jó - Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest)
• Karamellás sajttorta - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
• Sáfrányos vanília szeder-birs csatnival - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
Döntős fagylaltok a II. (erdő-mező ízei) kategóriában:
• Mezei kakukkfütty - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
• Berényi gesztenye - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
• Rozmaringos-málnás étcsokoládé - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
• Sós mandula mézes áfonyával - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
• Szelíd kender vad szederrel - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
• Nagyerdő kincse - Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom)
• Diós juhar gesztenye - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros)
• Festői feketegyöngy mezők - Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)
Az Év Fagylaltja Verseny 2021 évi díjazott fagylaltok helyezései:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
-
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
-
Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
-
Bronzérem: Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
-
Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
-
Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
-
Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
-
Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)
-
Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)
-
Bronzérem: Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)
Különdíjak
-
Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
-
Szakmai szervezetek különdíja: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
-
IKON borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Forrás: